Mauro opnieuw onzeker over zijn verblijfplaats

De  voorgenomen uitzetting van Mauro  is uitgesteld tot 28 september. Dit geeft de 18 jarige Angolese asielzoeker en zijn familie  weer een beetje hoop: “weer wachten, maar nu kan ik tenminste naar mijn diploma uitreiking” zegt Mauro.

Defence for Children zag tijdens haar actie afgelopen dinsdag op het Plein bij de Tweede Kamer de bereidheid tot steun bij Kamerleden toenemen. Inmiddels heeft twee derde van de Kamerleden -waaronder leden van CDA, VVD, GroenLinks, CU en SP- zich uitgesproken voor het toekennen van een verblijfsvergunning. Volkomen onverwacht viel Marc Dullaert, de kinderombudsman, Mauro bij:

“Mauro is nu 18 jaar maar zijn recht op respect voor zijn identiteit is toen hij jonger was al geschonden”.

Daarnaast ondersteunen orthopedagogen Kalverboer en Zijlstra die onderzoek hebben gedaan naar de schade die kinderen oplopen bij een gedwongen vertrek, eveneens de voortzetting van zijn verblijf in Nederland:

“De kans op een positieve ontwikkeling in het land van herkomst is zeer klein door de identiteitsbreuk die optreedt en het ontbreken van ontwikkelingsmogelijkheden”

Zo menen de onderzoekers. De burgemeester van Mauro’s woonplaats Venray staat evenmin achter het beleid van minister Leers en heeft toegezegd een protestbrief te schrijven. Mauro zelf heeft inmiddels in een brief aan de minister  gevraagd of deze voor hem een uitzondering wil maken. Ondanks alle steun en bijval vindt Mauro het heel erg dat het allemaal zover heeft moeten komen; “Ik was liever een onbekende Nederlander gebleven”.  De pleegouders van Mauro hopen op een snelle beslissing door minister Leers zodat Mauro op tijd kan worden aangemeld voor zijn vervolgopleiding.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share