Ritueel slachten

June 22, 2011
By

ritueel slachten kip bioDit opiniestuk is geschreven door Mirella van Leeuwen, docente Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden. 

Oké, ook mijn 2 cents nog maar even over ritueel slachten dan.
Vooropgesteld dat ik religie überhaupt onzinnig vind, en alles wat je uit naam van boeken doet die gaan over een niet bestaande entiteit, derhalve nergens op gestoeld, heb ik toch een probleempje met de discussie over ritueel slachten.
Waarom gaat de discussie in de politiek nu juist over deze dieren, en veel minder over de dieren die dagelijks in enorme hoeveelheden in onze bio-industrie “leven” en omgebracht worden?

Ik ben geen deskundige op het gebied van pijn en leed. Daarom heb ik geen mening over de vraag of ritueel slachten nu juist meer, of minder lijden betekent voor een dier dan voor het slachten verdoofd worden met een electrische shock, of iets dergelijks. Ik weet alleen dat de verdoving die ik bij de tandarts krijg, mij al de tranen in de ogen doet springen. Waar het mij echter om gaat, is dat dieren die volgens Halal- dan wel Kosjere voorschriften geslacht worden in elk geval een goed leven moeten hebben gehad. Daarnaast gelden er een aantal voorschriften die stress bij het beest moeten voorkomen. En dat, beste lezer, vind ik nu juist een stuk minder barbaars dan onze bio-industrie, waar we ons wel druk maken over het zo pijnloos mogelijke doden van beesten, maar veel minder over het leven dat deze dieren geleefd hebben.

Als ik moet kiezen tussen twee kwaden, dan heb ik liever een mooi leven dat eindigt met een geweldadige dood, dan dat ik mijn leven slijt opgesloten in een klein kamertje waar zo nu en dan wat eten naar binnen geschoven wordt, maar waar ik wel een zachte dood mag sterven, aangezien mijn keel pas afgesneden wordt na een stroomstoot door mijn hoofd terwijl ik ondersteboven aan een haak aan het plafond hang.

Bovendien valt het nog maar te bezien of de dieren, als ze een natuurlijke dood waren gestorven, een pijnloze en stressvrije dood tegemoet waren gegaan. Net als mensen, zouden ze dan wellicht een nare ziekte hebben gekregen, een langdurig ziektebed hebben moeten doorstaan, of zouden ze op hun oude dag zijn vereenzaamd. Ook geen pretje. Daarbij vergeleken lijkt met een scherp mes ze de keel doorsnijden ineens niet meer zo heel erg rampzalig. Lang niet iedereen sterft tenslotte rustig in zijn slaap.

Enfin, alle gekheid op het spreekwoordelijke stokje, instanties als Wakker Dier begrijp ik wel, die ageren tegen zowel de bio-industrie als ritueel slachten, en feitelijk tegen elke consumptie van dieren. Dat is consequent. Partij voor de dieren snap ik ook wel, ook die is gewoon tegen beide, en grijpt alles aan om diens standpunten verwezenlijkt te krijgen.

Wat ik echter niet snap, of helaas echter vreselijk goed snap, is waarom onze huidige politiek zo ontzettend inzoomt op juist het ritueel slachten en niet van plan is het veel massalere dierenleed in de bio-industrie rigoureus aan te pakken. Naast economische redenen (een strop als het verbieden van bio-industrie kan onze economie vast niet hebben) is het ook gewoon weer de tijdsgeest van nu, om lekker de Islam en volgelingen te pesten. Jammer voor Geert dat er ook sprake is van Joden, maar je moet iets over hebben voor de goede zaak.

Resumerend: Alhoewel ik hou van een stukje vlees, en zo hypocriet ben om lang niet altijd biologisch vlees te kopen, zou ik het goed vinden als de hele bio-industrie verdwijnt en alle dieren een goed leven krijgen. Als ze daarna geslacht worden, dan liefst zo pijnloos en stressvrij mogelijk. Daarbij kan religie mij gestolen worden, dus mag wat mij betreft het ritueel slachten best verboden worden.
Dat dieren lijden als ze vermoord worden, is mij helder. Mijn vraag blijft echter, of het niet veel belangrijker is dat de dieren tijdens hun leven goed behandeld worden.

Mirella van Leeuwen: twitter: @miepmiep73; blog: http://miepmiep.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

Tags: , , ,

2 Responses to Ritueel slachten

 1. zeevba on August 15, 2011 at 14:10

  Het is een mooi gespeeld spel van in hoofdzaak mevrouw Thieme.

  Het beeld en gedachten die onder andere bij mensen voor ogen komen, zijn de schapen die op een balkon of badkuip geslacht werden. Dat is toch ritueel slachten, maar is het dat wel.

  Ik ben voor Ritueel slachten, de Shita, de joodse manier, maar met een strengere vorm hier van. Eeen manier die al sinds langere tijd door een aantal Rabbijnen als de juiste gezien word.

  Kan niet veel zeggen over het Hallal slachten, weet alleen dat een Iman een religeuze Shia Moslim naar de Joodse slager stuurde omdat er hij daar geen Hallal vlees kon krijgen.

  De strengere vorm waar voor ik ben is, dat het niet tot de slacht beperkt blijft, maar dat het hele leven dat een dier heeft juist moet zijn. Dan kom je ja bij de biologische manier van dieren houden. Koeien kalveren en steiren gewoon in de wei. Dat kan lekker in de wei samen zie ook veel in Frankrijk. Zien er uit als gelukkige kuddes.

  Niet vet mesten en in kleine ruimtes houden, vol spuiten met preventieve antibiotica. Ze niet in vervoeren in vrachtauto waar ze geen ruimte in hebben. En ze niet naar de slacht jagen met stroomstoot wapens of stokken slaan.

  Tot nu toe is er alleen maar emotioneel gereageert op het ritueel slachten, er is nog geen enkel onderzoek geweest in nederland naar het Koosjer slachten.

  Als je dan weet dat een opleiding tot shochet, de man die de snede toebrengt hier 8 jaar duurt, waarbij hij bij iedere doding dit heel bewust moet doen en het in 1 snee moet doen en voor ieder dier het mes opnieuw gekontroleerd moet worden op scherpte. Waarbij hij ook nog eens onder toezicht staat van een Rabbijn die aanwezig moet zijn.

  Bij de niet ritueel geslachte dieren gaat het in 10% van de dieren mis, een onderzoek heeft uitgewezen dat de joodse manier van kippenslachten beter is dan de seculiereslacht.

  Als je alle in en out weet van het slachten, en weet hoe het in de niet rituele slachthuizen er aan toegaat. Maar ook hoe het met het dieren welzijn voor tijden en na het vervoer gesteld is. Is dit wets voorstel Hypocriet.

  Nederland veranderd naar een land dat je vroeger of later kunt vergelijken met Iran. Maar dan niet de Islamitsche vorm maar een Seculiere vorm. Waar binnen geen plaats meer is voor anders denkende of voor mensen met een ander geloof.

 2. Ch1po on June 23, 2011 at 08:02

  3 punten:
  1 Onverdoofd slachten is stomweg allang verboden, en ritueel was daar een uitzondering op.
  2 het is niet zo dat de dieren die ritueel geslacht worden NIET uit de bio-industrie zouden komen.Voor hen gaat dus het leed dubbelop.
  3 Het voortraject wordt momenteel ook genegeerd: de gang naar slachtplaatsen en het getuige moeten zijn van de dood van soortgenoten. Vergeet niet dat veel dieren beter kunnen ruiken dan mensen, bijvoorbeeld en gek worden van de stank van bloed. Verder zijn de dieren die we eten kuddedieren, dus de dood van een soortgenoot is heftig traumatisch. En ionderdaad dit geldt voor beide trajecten.

Leave a Reply

Time in the Netherlands

Promote Politeia Libertas

Share

Categories