Ritueel slachten

ritueel slachten kip bioDit opiniestuk is geschreven door Mirella van Leeuwen, docente Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden. 

Oké, ook mijn 2 cents nog maar even over ritueel slachten dan.
Vooropgesteld dat ik religie überhaupt onzinnig vind, en alles wat je uit naam van boeken doet die gaan over een niet bestaande entiteit, derhalve nergens op gestoeld, heb ik toch een probleempje met de discussie over ritueel slachten.
Waarom gaat de discussie in de politiek nu juist over deze dieren, en veel minder over de dieren die dagelijks in enorme hoeveelheden in onze bio-industrie “leven” en omgebracht worden?

Ik ben geen deskundige op het gebied van pijn en leed. Daarom heb ik geen mening over de vraag of ritueel slachten nu juist meer, of minder lijden betekent voor een dier dan voor het slachten verdoofd worden met een electrische shock, of iets dergelijks. Ik weet alleen dat de verdoving die ik bij de tandarts krijg, mij al de tranen in de ogen doet springen. Waar het mij echter om gaat, is dat dieren die volgens Halal- dan wel Kosjere voorschriften geslacht worden in elk geval een goed leven moeten hebben gehad. Daarnaast gelden er een aantal voorschriften die stress bij het beest moeten voorkomen. En dat, beste lezer, vind ik nu juist een stuk minder barbaars dan onze bio-industrie, waar we ons wel druk maken over het zo pijnloos mogelijke doden van beesten, maar veel minder over het leven dat deze dieren geleefd hebben.

Als ik moet kiezen tussen twee kwaden, dan heb ik liever een mooi leven dat eindigt met een geweldadige dood, dan dat ik mijn leven slijt opgesloten in een klein kamertje waar zo nu en dan wat eten naar binnen geschoven wordt, maar waar ik wel een zachte dood mag sterven, aangezien mijn keel pas afgesneden wordt na een stroomstoot door mijn hoofd terwijl ik ondersteboven aan een haak aan het plafond hang.

Bovendien valt het nog maar te bezien of de dieren, als ze een natuurlijke dood waren gestorven, een pijnloze en stressvrije dood tegemoet waren gegaan. Net als mensen, zouden ze dan wellicht een nare ziekte hebben gekregen, een langdurig ziektebed hebben moeten doorstaan, of zouden ze op hun oude dag zijn vereenzaamd. Ook geen pretje. Daarbij vergeleken lijkt met een scherp mes ze de keel doorsnijden ineens niet meer zo heel erg rampzalig. Lang niet iedereen sterft tenslotte rustig in zijn slaap.

Enfin, alle gekheid op het spreekwoordelijke stokje, instanties als Wakker Dier begrijp ik wel, die ageren tegen zowel de bio-industrie als ritueel slachten, en feitelijk tegen elke consumptie van dieren. Dat is consequent. Partij voor de dieren snap ik ook wel, ook die is gewoon tegen beide, en grijpt alles aan om diens standpunten verwezenlijkt te krijgen.

Wat ik echter niet snap, of helaas echter vreselijk goed snap, is waarom onze huidige politiek zo ontzettend inzoomt op juist het ritueel slachten en niet van plan is het veel massalere dierenleed in de bio-industrie rigoureus aan te pakken. Naast economische redenen (een strop als het verbieden van bio-industrie kan onze economie vast niet hebben) is het ook gewoon weer de tijdsgeest van nu, om lekker de Islam en volgelingen te pesten. Jammer voor Geert dat er ook sprake is van Joden, maar je moet iets over hebben voor de goede zaak.

Resumerend: Alhoewel ik hou van een stukje vlees, en zo hypocriet ben om lang niet altijd biologisch vlees te kopen, zou ik het goed vinden als de hele bio-industrie verdwijnt en alle dieren een goed leven krijgen. Als ze daarna geslacht worden, dan liefst zo pijnloos en stressvrij mogelijk. Daarbij kan religie mij gestolen worden, dus mag wat mij betreft het ritueel slachten best verboden worden.
Dat dieren lijden als ze vermoord worden, is mij helder. Mijn vraag blijft echter, of het niet veel belangrijker is dat de dieren tijdens hun leven goed behandeld worden.

Mirella van Leeuwen: twitter: @miepmiep73; blog: http://miepmiep.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share